Vuurslag Vikingtijd Denemarken
Vuurslag Vikingtijd Denemarken.
Met de hand gesmeed firesteel gebaseerd op een vondst uit Denemarken uit de Vikingtijd
Firesteel in een typisch Vikingtijd-ontwerp gebaseerd op een originele historische vondst van de Deense eilanden, die zich nu in het Nationaal Museum in Kopenhagen bevindt.
Het bootvormige ontwerp van deze firesteel is zeer kenmerkend voor de firesteels uit de Vikingtijd. Ze werden ook op deze manier gebruikt door de Duitsers, Slaven en later in de Middeleeuwen.
De firesteel is met de hand gesmeed uit ijzer met een hoog koolstofgehalte.
Het vuurstaal is van zeer goede kwaliteit en genereert bijzonder gemakkelijk vonken, waardoor in combinatie met het juiste tondelmateriaal een vuur gemakkelijk kan worden ontstoken.
We hebben ook de vuursteen die nodig is om vuur te maken. In de Vikingtijd was de vonkenklopper een absoluut onmisbaar hulpmiddel op het huisfornuis en het was gewoon onmogelijk om de keuken van de Middeleeuwen zonder voor te stellen.
De eenvoudige schoonheid van het vuurstaal, het ruw gesmeed, matzwarte oppervlak en de elegant gerolde uiteinden maken zelfs zo'n eenvoudig stuk gereedschap als vuurstaal tot een klein sieraad.
De afmetingen van de vonkenklopper zijn 8 x 2,5 cm.
Met droge tondel, vuursteen en een beetje oefening kunnen vonken worden geproduceerd door gelijkmatig op de vonkenhamer te slaan, die smeulen op de droge tondel.
Door gelijkmatig, voorzichtig te blazen, verandert het eerste, zachte smeulen al snel in een kleine vlam die het vuur kan ontsteken.
Gedroogde berkenzwam is bijzonder geschikt als tondel voor de vuurklopper, die ook een beetje kan rafelen, samen met lisdodde en fijn berkenpapier.
De vuursteen wordt gebruikt als vuursteen, die z. B. is te vinden aan de Duitse Oostzeekust.