MEDIO JUNI 2025 HEEFT DRAGONHEART EEN TE BEZOEKEN SHOWROOM IN ALMELO
Ridderwebshop Dragonheart
Al meer dan 20 jaar een begrip in Europa!
Mijn bestellijst
0 productenproductproducten
Bekijk bestelling
Terug naar overzicht

Middeleeuwse Steelpan van ca. 28 cm

Middeleeuwse Steelpan van ca. 28 cm

€ 24.95
Plaats op bestellijst
Artikelcode: HVLB-8406

Middeleeuwse pan van ijzer naar historische modellen.

In de middeleeuwse keuken was zo'n gesmeed beslag een onmisbaar gebruiksvoorwerp.

Want met zo'n pan werden in de middeleeuwen de dagelijkse maaltijden op het open vuur bereid.

Kenmerkend voor deze middeleeuwse pan zijn een korte steel, waardoor hij makkelijk te hanteren is, en een zware bodem, die de warmte optimaal opslaat en verdeelt.

Het handvat is tot een haak gesmeed - zo kun je de pan ophangen, zodat deze netjes en ruimtebesparend kan worden opgeborgen.

De middeleeuwse koekenpan is meesterlijk met de hand gesmeed en heeft een prachtig mat zwart oppervlak.

Het oppervlak is licht geolied.

De bodem van de pan is volledig vlak en waterpas.

De pan is dus niet alleen geschikt voor gebruik op open vuur, maar ook geschikt voor gas- en elektrische kookplaten in huis, waar ook de bakeigenschappen van een echte gietijzeren pan op prijs worden gesteld.

De koekenpan is ongecoat, kras- en snijvast.

Het verbetert zijn uitstekende bakeigenschappen bij elk gebruik.

In de braadpan vormt zich na verloop van tijd een zogenaamde patina, die beschermt tegen verbranding en roest - mits de pan niet in de vaatwasser wordt gereinigd en met veel spoeling... - zie hieronder.


De gesmede middeleeuwse pan heeft de volgende afmetingen;

- Doorsnede 28cm

- Handvat lengte 24 cm

- Velghoogte 4 cm

- Wanddikte 3 mm

- Gewicht 1,5 kg


Zo'n koekenpan moet voor het eerste gebruik goed worden aangebraden.

Ga hiervoor als volgt te werk:

Maak de middeleeuwse koekenpan schoon in heet water met een borstel en afwasmiddel en droog goed af.

Giet vervolgens veel plantaardige olie op hoog vuur in de pan totdat de bodem volledig bedekt is. 

Zodra de olie heet is, voeg je rauwe aardappelschijfjes of aardappelschillen toe aan de pan met veel zout en bak je goed tot de aardappelen donkerbruin zijn.

Gooi het gefrituurde voedsel weg en wrijf de pan in met een keukenhanddoek (krant werkt ook goed) en een beetje zout, klaar. 

Eventueel met schoon water afspoelen en daarna goed drogen en op een luchtige plaats bewaren.