Vikingzwaard van Dybäck met schede, 11e eeuw, gehard lemmet
Vikingzwaard van Dybäck met schede, 11e eeuw, gehard lemmet.
Dit prachtige eenhandige Vikingzwaard is gebaseerd op een archeologische vondst die rond 1870 werd ontdekt in een veenmoeras in Dybäck - ook Dyback, Dybek of Dybeck - in Scania (Skåne, tijdens de Vikingtijd nog onderdeel van Denemarken, tegenwoordig Zweden). Het originele stuk is nu te bewonderen in het Historisch Museum - Historiska Museet - in Stockholm (tentoonstelling SHM 4515).
Hoewel het bovenste deel van de pommel ontbreekt, zijn de met gouddraad omwikkelde greep, het onderste deel van de pommel en de pareerstang (beide van verguld zilver) en het medaillon van de schede, dat in de loop van de tijd aan de kap is versmolten, opmerkelijk goed. bewaard gebleven. Alle secties van het boekje zijn versierd met uitbundig gegraveerde motieven van met elkaar verweven vogels, slangen, fantastische wezens en ranken.
Dit fijn bewerkte stuk Vikinggeschiedenis is gedateerd rond 1000 na Christus en is geclassificeerd als Type Z volgens de Petersen-typologie voor Vikingzwaarden en wordt algemeen beschouwd als een van de mooiste zwaarden uit de Vikingtijd die ooit in Scandinavië zijn gevonden. De ornamenten van dieren en planten, die overeenkomen met de Angelsaksische Winchester-stijl (8e-11e eeuw), geven aan dat het zwaard zijn oorsprong heeft in Engeland, of in ieder geval sterk is beïnvloed door het soort metaalbewerking daar. Aangezien deze stijl van versiering vooral populair was bij de Scandinavische adel die aan het einde van de 10e/begin 11e eeuw nauw contact had met Engeland, en gezien de rijke materialen en het hoogwaardige vakmanschap dat erbij betrokken was, wordt aangenomen dat dit zwaard het wapen van prestige of weergave van een rijke Noordse edelman of persoon met een hoge status.
De hier aangeboden reconstructie heeft een recht, tweesnijdend lemmet van gehard EN45 verenstaal met brede vollere en ongeslepen randen. Het gevest bestaat uit een korte, licht naar beneden gekromde quillons, een greepgedeelte strak omwikkeld met koperdraad en een royale pommel met een licht naar boven gebogen basis en drielobbige "cap". De kap en de voet van de pommel zijn zo getrouw mogelijk gegraveerd met de zeer gedetailleerde motieven en patronen die het originele artefact sieren. Zoals bij veel overgebleven historische exemplaren uit deze periode, is de pommel op dit zwaard een tweedelige constructie: de doorlopende mesdoorn is aan het onderste gedeelte geschroefd en de bovenste dop is met twee klinknagels aan de basis bevestigd.
Dit vroegmiddeleeuwse eenhandszwaard wordt geleverd met een bruinhouten/lederen schede met medaillon, kap en riemlus van messing met een antieke afwerking (max. riembreedte 6 cm).
Er wordt op gewezen dat dit zwaard niet slagvaardig is. Het is ontworpen als verzamelobject of decoratief object en is ook ideaal als rekwisiet, bijvoorbeeld om je kostuum compleet te maken.
Een damascus stalen versie van dit zwaard is ook verkrijgbaar in onze winkel (art.nr. DHBM-0116040900).
Details:
- Materiaal: EN45 verenstalen blad (koolstofstaal, niet roestvrij), messing draadomwikkeld handvat, gegoten messing beschermkap en pommel
- Totale lengte: ca. 92 cm
- Lemmetlengte: ca. 74 cm
- Lemmetdikte: ca. 4 mm (snijranden ca. 1 mm)
- Lengte handgreep: ca. 18 cm (handgreepsectie ca. 9,5 cm)
- Max. bladbreedte: ca. 4,5 cm
- Zwaartepunt: ca. 12,5 cm voor de beschermkap
- Inclusief houten schede met echt lederen hoes en messing beslag
- Gewicht zonder schede: ca. 1,1 kg
- Gewicht met schede: ca. 1,7 kg
De bovenstaande specificaties kunnen per exemplaar enigszins verschillen.
Het hier gebruikte staal is niet roestvrij en kan lichte tekenen van corrosie vertonen. We raden aan om het mes regelmatig te verzorgen, bijvoorbeeld met Ballistol, een universele olie die ideaal is voor het conserveren van staalproducten.