Vikingzwaard (Isle of Eigg) met lederen handvat, Damascus staal met Schede
Vikingzwaard (Isle of Eigg) met lederen handvat, Damascus staal met Schede.
Dit prachtige Vikingzwaard is gebaseerd op een met zilver ingelegd bronzen gevest dat in 1830 werd opgegraven op het eiland Eigg (Binnen-Hebriden, Schotland). Hoewel er toen ook enkele mesfragmenten werden gevonden, konden deze niet worden verkregen. De originele, prachtig gedetailleerde grafvondst is te bewonderen in het National Museum of Scotland in Edinburgh. Dit fijn bewerkte stuk Viking-geschiedenis dateert uit de 9e/begin 10e eeuw en is geclassificeerd als Type D volgens de Petersen-typologie voor Viking-zwaarden.
Omdat bij de originele vondst het lemmet ontbreekt, is voor deze reconstructie gekozen voor een klassieke Scandinavische vorm en heeft dit eenhandige zwaard de typische kenmerken van een traditioneel zwaard uit de vroege Middeleeuwen.
Het rechte, tweesnijdende lemmet van Damaststaal* heeft brede, vollere en ongeslepen randen. Het gevest, bestaande uit een korte, ovale pareerstang (ca. 10 cm lang en 2 cm dik), een met bruin leer bekleed greepgedeelte en een royale pommel, is in brons gegoten. Guard en pommel zijn rijkelijk versierd. De gegraveerde, zeer gedetailleerde motieven en patronen die het originele artefact sierden, zijn getrouw gereproduceerd. Zoals met veel overgebleven historische exemplaren uit deze periode, is de pommel op dit zwaard een tweedelige constructie. De doorlopende mesdoorn is op het onderste, platte gedeelte geschroefd en de bovenste "dop" is met twee klinknagels aan de basis bevestigd. De prachtige decoraties van de pommel komen nog beter tot hun recht met inlays van gedraaid koperdraad.
Dit vroegmiddeleeuwse eenhandige zwaard wordt geleverd met een bruine houten/leren schede met medaillon, chape en bronzen riemlus (max. riembreedte 6 cm).
Er wordt op gewezen dat dit zwaard niet klaar is voor de strijd. Het is ontworpen als verzamelobject of decoratief object en is ook ideaal als rekwisiet, bijvoorbeeld om uw kostuum compleet te maken.
Een reguliere versie van dit zwaard met EN45 veerstalen kling is ook verkrijgbaar in onze winkel (art.nr. DHBM-0116040800).
Details:
- Materiaal: mes van Damaststaal (koolstofstaal, niet roestvrij), bronzen handvat met leergebonden greep en koperen inleg
- Totale lengte: ca. 97 cm
- Lemmetlengte: ca. 79 cm
- Lemmetdikte: ca. 4 mm (snijkanten ca. 1 mm)
- Lengte handvat: ca. 18 cm (handvatgedeelte ca. 10 cm)
- Maximale bladbreedte: ca. 5 cm
- Zwaartepunt: ca. 12 cm voor de bewaker
- Inclusief houten schede met echt lederen hoes en bronzen beslag
- Gewicht zonder schede: ca. 1,70 kg
- Gewicht met schede: ca. 2,2 kg
Bovenstaande specificaties kunnen enigszins verschillen van exemplaar tot exemplaar.
Het hier gebruikte staal is niet roestvrij en kan lichte tekenen van corrosie vertonen. Wij raden u aan om het lemmet en de schede regelmatig te verzorgen, bijvoorbeeld met Ballistol, een universele olie die ideaal is voor het conserveren van staalproducten.
*De term Damascus-staal, Damascus-staal of kortweg Damascus verwijst naar een composietstaal gemaakt van twee of meer verschillende staalsoorten. De naam is afgeleid van de Syrische stad Damascus, die wordt beschouwd als het voormalige bolwerk en de oorsprong van de staalproductie in Damascus. Gewoonlijk worden een hard, koolstofrijk staal en een zacht, koolstofarm staal bij elkaar gebracht door herhaaldelijk smeden en vouwen.
Het koolstofrijke staal zorgt voor een grotere hardheid, betere hardbaarheid en een langere scherptevastheid, terwijl het zachtere staal het mes meer elasticiteit en breukvastheid geeft. Met deze technologie, ontstaan in een tijd van slechte en wisselende staalkwaliteiten, kan men de positieve eigenschappen van de verschillende staalsoorten combineren. Door de verschillende kleuren met wisselend koolstofgehalte ontstaan ook indrukwekkende patronen van de afwisselende lagen, zoals gedraaid, als zogenaamd torsiedamast of in rozendamast. Niet in de laatste plaats vanwege deze patronen, werd gezegd dat de Damascus-messen uit de Middeleeuwen een inherente magie hadden.