Vikingmunt met raaf - raafpenning in messing of zilverkleur
Vikingmunt met raaf - raafpenning in messing of zilverkleur.
Het model voor de replica van deze Vikingmunt met een raaf is gemaakt naar een vondst uit Engeland.
De zogenaamde raaf pfennig van de Vikingkoning Olaf of Anlaf Guthfrithsson was gebruikelijk in Ierland en Engeland in de periode tussen 939 en 941 na Christus en is een opmerkelijk voorbeeld van munten uit de Vikingtijd.
De Viking munt heeft een diameter van 2 cm, wat overeenkomt met de grootte van de originele Ravenpfennig.
De materiaaldikte is 1 mm en is daarmee iets dikker dan de historische Vikingmunten.
De Rabenpfennig replica is gemaakt van messing en is verkrijgbaar in zilver of goud.
De Raven Penny werd ooit geslagen op naam van Anlaf Guthfrithsson tussen 939 en 941 na Christus toen hij Viking King of Dublin (Ierland) was. In die tijd stond een groot deel van Engeland onder Vikingheerschappij en werd de Danelag genoemd.
In 937 had Anlaf Guthfrithsson gevochten tegen Æthelstan, koning van Engeland, in de Slag bij Brunanburh en na zijn dood in 939 had hij met succes York en delen van de East Midlands veroverd.
De inscriptie ANLAF CVNVNC op de voorzijde van de Vikingmunt is Oudnoors en betekent "Koning Anlaf" (Olaf). Het is een van de oudste nog bestaande teksten in deze taal.
Een raaf is afgebeeld op de voorzijde van de raafpenny, waarvan wordt aangenomen dat het het teken is van de oorlogsstandaard Anlafs en wordt geassocieerd met de Noorse god Odin.
Het gebruik van de Oudnoorse taal in plaats van het Latijn op deze Vikingmunt was een krachtig signaal van Vikingmacht en onafhankelijkheid op de Britse Eilanden in deze periode.
Sommige Viking-munten waren nauw gebaseerd op de Angelsaksische ontwerpen, andere, zoals de raaf pfennig, hadden een onmiskenbare ontwerptaal uit de Vikingtijd.