Middeleeuwse Spindel met krans gemaakt van klei
Middeleeuwse Spindel met krans gemaakt van klei.
Hier kun je een middeleeuwse spil kopen met een conische spilstaaf en een krans van klei.
Het model voor deze middeleeuwse spil was een vondst uit de Vikingtijd uit Birka / Zweden, gemaakt in de typische, conische vorm van kleispindels uit de Vikingtijd. De Vikingen hadden ook meer afgeronde spilkransen.
De spindelstang is gemaakt van zorgvuldig gepolijst acaciahout en loopt taps toe. Aan de bovenkant zit een uitsparing voor de draad. De krans wordt van onderaf aan de spilstang bevestigd. De krans is gebakken uit rode klei.
De middeleeuwse handspindel heeft de volgende afmetingen:
Spindelstaaf ca. 25 x 1,2 cm.
Spindelkrans ca. 4 x 2,5 cm.
De vroegste vondsten van spinnenkransen dateren van rond 6000 voor Christus. Want vanaf het Neolithicum tot aan de Hoge Middeleeuwen werd er uitsluitend met een handspindel gesponnen, aangezien de eerste primitieve handspinnewielen pas in de 13e eeuw verschenen.
Er zijn veel verschillen tussen het moderne spinnen met een handspindel en de middeleeuwse versie. In tegenstelling tot de meeste moderne spindels waren de staaf en de krans van middeleeuwse spindels niet stevig met elkaar verbonden.
In de middeleeuwen werd de krans meestal gemaakt van klei, gewei, bot of speksteen en eenvoudigweg van onderaf aan de taps toelopende staaf bevestigd. Het voordeel hiervan was dat als de hoeveelheid garen op de spindel toenam, je eenvoudig het gewicht kon verminderen door een kleinere krans te gebruiken of, als de spindel vol was, je de krans helemaal kon verwijderen.