Kruisboog Replica, 15e eeuws
Kruisboog Replica, 15e eeuws.
Deze replica van de kruisboog is gemaakt naar het origineel van Konopiste Castle. De kolf is gemaakt van eikenhout en de tempel is gemaakt van glaslaminaat. Het trekkermechanisme en de stijgbeugel zijn gemaakt van staal.
De oppervlakkige behandeling gebeurde op traditionele wijze volgens gedocumenteerde historische bronnen. Het juk is met twee metalen clips aan de kolf bevestigd.
Dit model vertegenwoordigt een overgangsvorm van de houten naar de stalen beugel. Het is een vereenvoudigde replica die volledig geschikt is voor re-enactment en tentoonstellingsdoeleinden.
In Europa werd het gebruik van bogen en kruisbogen in gevechten tussen christenen verboden door het Tweede Lateraans Concilie in 1139, omdat ze als onridder werden beschouwd vanwege hun bereik en pantserpenetratie.
Gebruik tegen heidenen, vooral tegen Arabisch/Islamitische tegenstanders, bleef echter toegestaan. Dit morele verbanning kon echter niet worden afgedwongen in de praktijk van oorlog. Ironie van het lot: Ironisch genoeg stierf een bekende promotor van de kruisboog, Richard Leeuwenhart, in 1199 door een kruisboogbout.
Details:
83 cm totale lengte
71,5 cm lengte van de kolom gemaakt van eikenhout
6x5cm profiel van de zuil bij de boog
5,4 * 2,4 cm profiel vanaf kolomuiteinde
64,5 cm breedte van de pootjes
De kolom is gemaakt in donkerbruine kleur
De roterende moer is gemaakt van staal en heeft een diameter van 4 cm en een breedte van 2,4 cm
De boog van houtlaminaat (essen + glaslaminaat) is omwikkeld met henneptouw en de uiteinden zijn bedekt met koeienhuid
De string is altijd ontworpen voor het geselecteerde trekgewicht, bij een trekgewicht van 70kg bestaat deze uit 30 strengen Dacron
Het touwtje is 62 cm lang
Aanbevolen pijllengte 30cm
Trekgewicht naar keuze 15, 35, 70 en 110 kg
Verlenglengte ca. 20 cm
Gewicht 2350g
Gemaakt in Tsjechië
Je mag niet leeg schieten met de kruisboog (zonder kruisboogbouten), anders kan de pees beschadigd raken! De trekker heeft geen veer zoals de originele kruisboog er ook geen had. De treksterkte van de houtlaminaatplaat neemt in de loop van de tijd niet af. De boog breekt echter na ongeveer 5-7 jaar. Het is niet nodig om de pees van de boog te verwijderen wanneer de kruisboog niet in gebruik is.
Kruisboog onderhoud:
De kruisboog vereist geen speciale zorg. Het meest gespannen deel is de pees. Het wordt aanbevolen om ze voor elk gebruik in de was te zetten om hun levensduur te verlengen. Als zelfs maar één streng beschadigd of gescheurd is, stop dan met fotograferen en vervang het door nieuwe.
Als je kruisboog nat wordt (in de regen), veeg hem dan lichtjes af met een katoenen doek en laat hem rustig drogen (niet op de radiator). Smeer vervolgens de metalen delen in met olie (bijv. WD40). De pilaar en de winding op de boeg zijn behandeld met een vernis van geperste linnenolie. Overschilderen na verloop van tijd is mogelijk, maar is niet nodig en misschien zelfs onwenselijk. Na verloop van tijd en gebruik krijgt het oppervlak een zogenaamde patina, wat enerzijds visueel mooi is en anderzijds de kruisboog een historische uitstraling geeft.
Gebruiksaanwijzing:
De kruisboog is geen speelgoed, je kunt er ernstige verwondingen mee veroorzaken. Volg deze instructies daarom strikt op!
Controleer de kruisboog voor elk gebruik (boog, touw, trekker, ...). Schiet alleen met een kruisboog die in perfecte staat is.
Gebruik alleen bouten die door de fabrikant zijn geleverd of aanbevolen en alleen die onbeschadigd zijn.
Schiet nooit leeg (zonder pijlen)! Dit kan de kruisboogboog of de pees beschadigen en letsel veroorzaken.
Zet de trekker onmiddellijk na het spannen vast. Ontgrendel de veiligheid pas vlak voor het fotograferen.
Richt nooit op mensen. Wees vooral voorzichtig als er kleine kinderen of dieren aanwezig zijn.
Schiet op een voldoende krachtig doel. Het doel moet voor een geschikte achtergrond worden geplaatst (helling, hoge muur, enz.). Afgestoten pijlen kunnen ook schade veroorzaken!
Als u de kruisboog lange tijd niet zult gebruiken of als deze wordt blootgesteld aan ongeschikte omstandigheden (bijv. hoge temperatuur in een auto die in de zon geparkeerd staat), verwijder dan het touw van de boog.
Behandel de snaar met een geschikt glijmiddel of was. Hoe ze hun levensduur kunnen verlengen.
Ga altijd voorzichtig om met de kruisboog. Gooi of plaats er geen zware voorwerpen op.
Vergelijking van twee kruisbogen
Het verschil tussen de gotische kruisboog en de Kyler-kruisboog zit in de boogbevestiging. De boeg van beide kruisbogen is gemaakt van identieke materialen (essen + glasvezel). Als de boog breekt, splinter dan niet. Dankzij de glasvezels blijven de kapotte delen bij elkaar.
Wij bieden geen vervangende onderdelen aan voor deze kruisboog. Bij schade kunt u deze ter reparatie naar ons opsturen. Zo moet de nieuwe boog professioneel gereinigd worden.