MEDIO JUNI 2025 HEEFT DRAGONHEART EEN TE BEZOEKEN SHOWROOM IN ALMELO
Ridderwebshop Dragonheart
Al meer dan 20 jaar een begrip in Europa!
Mijn bestellijst
0 productenproductproducten
Bekijk bestelling

Battle Ready Beukelaar

€ 179.95
Plaats op bestellijst
Artikelcode: hvade-7006

Beukelaar / Vuistschild, 14e-15e eeuws.

Een beukelaar is een kleine, meestal ronde beukelaar die in de middeleeuwen werd gebruikt voor persoonlijke verdediging.

De naam is afgeleid van de schildknop, die al op Romeinse schilden te vinden was en beschrijft het ronde ijzeren deel in het midden van het schild.


Details:

Doorsnede ongeveer 32 cm

Doorsnede van de bukkel is 13 cm

Materiaaldikte van hout is 12 mm

Gemaakt van koolstofstaal (niet roestvrij) en hardhout

Grip van staal en hardhout en betrokken met geverfde Linnen.


De beukelaar werd vooral gebruikt in de 13e en 14e eeuw, toen hij samen met het eenhandige zwaard te voet en ook door cavalerie werd gebruikt. Er wordt nu aangenomen dat de beukelaar werd gebruikt van de Hoge Middeleeuwen tot de Renaissance.

In Manual I.33, het schermboek van de Tower Armouries of Leeds, dat zich uitsluitend bezighoudt met het hanteren van eenhandige zwaarden en beukelaars, vond het zelfs zijn weg naar de geschiedenis van schermboeken.

Met de toenemende bewapeningstechnologie werd de beukelaar minder belangrijk, maar hij verscheen nog steeds regelmatig op foto's van veldslagen met een grote verscheidenheid aan extra wapens (rapier, zwaard, dolk, mes) tot de 17e eeuw.

Hoewel de beukelaar op zich een bewapening was, was hij veel meer dan alleen een verdedigingsinstrument, vaak vind je in schermboeken of hedendaagse gevechtsfoto's afbeeldingen waarin de beukelaar ook als een zeer effectief wapen werd gebruikt.

De materialen waaruit de beukelaar was gemaakt waren zeer verschillend. In sommige gevallen was het geheel van metaal gemaakt, in andere gevallen van hout met een ijzeren schildnaaf; lederen beukelaars werden ook af en toe gebruikt in schermscholen.

De diameter en vorm van de schilden was niet altijd hetzelfde. Vooral in het schermboek van Hans Talhoffer vind je een ongewone vorm met vanghoorns in de richting van de hand. De grootte van de beukelaar varieerde in diameter van 200 mm tot zelfs 500 mm. De reconstructies van vandaag vlakken meestal precies in het midden af op zo'n 300 tot 350 mm.

Schermtechnieken met de beukelaar zijn te zien op de pagina's van Dreynschlag en Boars Tooth. Deze en andere schermtechnieken zijn terug te vinden in de schermboeken van oude meesters.