Angelsaksisch Fetter Lane-zwaard met Schede, 8e eeuws, Damascus-staal
Angelsaksisch Fetter Lane-zwaard met Schede, 8e eeuws, Damascus-staal.
Dit magnifieke Angelsaksische eenhandige zwaard is gebaseerd op de overblijfselen van een origineel artefact (de bovenkant van een zwaardgevest inclusief de pommel) opgegraven tijdens bouwwerkzaamheden aan Fetter Lane, Londen (vandaar de naam) en geschonken aan het British Museum in 1893. De uitzonderlijk goed bewaard gebleven, prachtig gedetailleerde originele vondst van verguld zilver is een absoluut uniek stuk Middel-Angelsaksische geschiedenis dat nog steeds te bewonderen is in het British Museum in Londen. Vanwege zijn constructie, vorm en verfijnde versieringen is dit fijn bewerkte meesterwerk geplaatst in de late 8e eeuw. Aangenomen wordt dat het deel uitmaakte van het prestige- of demonstratiewapen van een rijke krijger of edelman van Germaanse afkomst.
Omdat het mes ontbreekt bij de oorspronkelijke archeologische vondst, werd voor deze gedetailleerde Fetter Lane-zwaardreconstructie een klassiek (breed, recht, tweesnijdend) mes in de vroegmiddeleeuwse stijl gekozen. Deze is gemaakt van Damascus staal* en heeft aan beide zijden een brede voller die bijna tot aan de punt reikt. De parallelle snijkanten zijn niet geslepen. Het rijkelijk versierde handvat is gegoten uit messing. Net als het origineel bestaat het uit meerdere delen die aan elkaar geklonken zijn. De filigraanpatronen die het museumstuk sieren zijn zo natuurgetrouw mogelijk weergegeven. De bovenste "kap" van de pommel bestaat uit een centraal koepelvormig element dat aan weerszijden wordt omlijst door drie kleinere richels met gerolde draadpatronen. De basis van de pommel en de beschermer zijn beide uit drie delen met diagonale groeven en een vertinde koperen vulring. De rijkelijk en ingewikkeld versierde greep heeft aan elke kant verschillende verweven plant-/wijnstok- en diermotieven (kronkelende slangen aan de ene kant en een vogel/arendachtig wezen aan de andere kant).
Dit vroegmiddeleeuwse eenhandige zwaard wordt geleverd met een bruine hout/lederen schede met een houten riemlus (max. riembreedte 5 cm) en messing medaillon en chape.
Er wordt op gewezen dat dit zwaard niet klaar is voor de strijd. Het is ontworpen als verzamelobject of decoratief object en is ook ideaal als rekwisiet, bijvoorbeeld om uw kostuum compleet te maken.
Een reguliere versie van dit zwaard met blad van EN45 verenstaal is ook verkrijgbaar in onze winkel (art.nr. DHBM-0116041300).
Details:
- Materiaal: mes van Damaststaal (koolstofstaal, niet roestvrij), messing handgreep met vertinde accenten
- Totale lengte: ca. 94 cm
- Lemmetlengte: ca. 79 cm
- Lemmetdikte: ca. 4,5 mm (snijkanten ca. 1 mm)
- Lengte handvat: ca. 15 cm (handvatgedeelte ca. 8,5 cm)
- Maximale bladbreedte: ca. 4,5 cm
- Zwaartepunt: ca. 13 cm voor de bewaker
- Inclusief houten schede met echt leren hoes, houten draaglus en messing beslag
- Gewicht zonder schede: ca. 1,65 kg
- Gewicht met schede: ca. 2,1 kg
Bovenstaande specificaties kunnen enigszins verschillen van exemplaar tot exemplaar.
Het hier gebruikte staal is niet roestvrij en kan lichte tekenen van corrosie vertonen. Wij raden u aan om het lemmet en de schede regelmatig te verzorgen, bijvoorbeeld met Ballistol, een universele olie die ideaal is voor het conserveren van staalproducten.
*De term Damascus-staal, Damascus-staal of kortweg Damascus verwijst naar een composietstaal gemaakt van twee of meer verschillende staalsoorten. De naam is afgeleid van de Syrische stad Damascus, die wordt beschouwd als het voormalige bolwerk en de oorsprong van de staalproductie in Damascus. Gewoonlijk worden een hard, koolstofrijk staal en een zacht, koolstofarm staal bij elkaar gebracht door herhaaldelijk smeden en vouwen. Het koolstofrijke staal zorgt voor een grotere hardheid, betere hardbaarheid en een langere scherptevastheid, terwijl het zachtere staal het mes meer elasticiteit en breukvastheid geeft. Met deze technologie, ontstaan in een tijd van slechte en wisselende staalkwaliteiten, kan men de positieve eigenschappen van de verschillende staalsoorten combineren. Door de verschillende kleuren met wisselend koolstofgehalte ontstaan ook indrukwekkende patronen van de afwisselende lagen, zoals gedraaid, als zogenaamd torsiedamast of in rozendamast. Niet in de laatste plaats vanwege deze patronen, werd gezegd dat de Damascus-messen uit de Middeleeuwen een inherente magie hadden.